[...] kwasami tłuszczowymi omega3. W przypadku warzyw/owoców niedobory może uzupełniać również ze strony suplementacji helatami. Po odbytej chorobie radziłbym zatroszczyć się o źródła pozyskiwanych substancji odżywczych. A dokładniej białka, tzn: głównie mięso chude wieprzowe, wołowe oraz jaja kurze (głównie białka). Na brak apetytu dobre będzie [...]
[...] razowy 60g b42,14 t9,82 w/w84,35 kcal587,8 Tuńczyk w sosie własnym posiłek VI Ser twarogowy półtłusty 100g Mleko zaw. 0,5 % tłuszczu 150g b23,95 t5,45 w/w11,15 kcal194 Może być podsumowujac Dostarczona ilość na kg masy ciała to: b2,5 t1,2 w/w6,7 Za dużo białka o 0,5 grama, dodatkowo większość z kiepskiego źródła w przybliżeniu daje to 3500kcla
[...] jakieś warzywo Mam jeszcze pytanko ile minut po treningu wypic tego gainera ? Pozdrawiam // z tego co widze masz Gainera1 z Vitala, stosowałbym go bezpośrednio po treningu z racji że to prawie same węgle tzw hardgainer Co do diety nie zapominaj o warzywach i owocach dorzuć je do posiłków, urozmaicaj źródła tłuszczy i oblicz bilans kaloryczny.
[...] 0,5-1g na kmc) 50 minu po gainerze: Ryż biały 100g Noga (udo) kurczaka 100g Ziemniaki późne 100g //dałbym pierś tutaj ew. jak nie chcesz znowu to tuńczyka, dlaczego 2 źródła węgli dałeś tutaj? Kolacja: twaróg półtłusty 100g oliwa z oliwek 15g //ok Dorzuć do diety warzyw, źródeł tłuszczy ( pamiętaj żeby urozmaicać żeby proporcje jakoś [...]
I śniadanie ok. 8-9 Orzechy wloskie 30 g Tran 2 tab, po 350 mg Jogurt owocowy 150g(wywal) Rodzynki suszone 30 g Twaróg chudy 100g Białko 31g, Węgle 42g, tłuszcze 21g, kcal 475 -brak dobrego źródla WW , daj owsianke/ryz II śniadanie (to co zjem w szkole przez 7-8 h) Chleb razowy żytni ok. 150g Pierś z kurczaka ok. 170g Masło do chleba, ok. 30g [...]
"ilosc bialka w twojej diecie jest nie wystarczajaca muszisz spozyc ok.200g bialka dziennie " Nic nie musi... da 1,8g na kmc z dobrego źródła też będzie ok.
[...] - dodatek warzyw nawet w niewielkich ilościach do każdego posiłku jest ważny, natomiast owoce traktował bym bardziej instrumentalnie i stosował bym je około treningowo. -źródła pokarmowe należy maksymalnie różnicować ,zawsze dbamy o pełne białko( z mięsa, ryb, jaj, odżywek) oraz jak największą ilość warzyw liściastych o jak najbardziej [...]
W sumie jest prawie wszystko ok.JEdnak bym zmienil sporo. Pewnie jestes przyzwyczajony do montotonnej diety, ale kiedys Ci sie to w koncu znudzi, zdecydowanie staralbym sie zamienic i dodac do diety zamienniki, nie w kolko kasze a zamiast jej do 1posilku np.sniadania platki owsiane, kolejny to ryz brazowy, kolejny to kasza, a nastepny np. makaron [...]
[...] ser żółty, jajko lub ser biały z dżemem ·woda mineralna Jeżeli chleb to razowy, IMO średni z nim pomysł. Dużo lepszy będzie pojemnik maslo wypada i jw brak źródła odpowiedniego białka -ser biały (lakoza) ser żółty masa tłuszczu Chuda wołowina, pierś z kurczak/indyka +warzywa o niskim IG Woda mineralna ok, ale między posiłkami i [...]
[...] ciała 5-7 g węglowodanów przy budowaniu masy (4g przy rzeźbieniu) i od 1-1,5 g tłuszczu (rzeźba 0,5-1g).To proste.Do tego witaminy i minerały,omega 3 itd.No i nie zapominaj,że jednorazowo nie przyswoisz więcej niż 30-40g białka (niektóre źródła podają 50g)zjesz więcej to wydalisz po prostu... Zmieniony przez - gautatyr w dniu 2008-07-02 22:45:32
[...] intwerwały po treningu to . Po treningu TYLKO aeroby o NISKIEJ intensywności (typu szybki marsz), nic więcej. 5. nie widzę sensu popijania wołowiny białkiem - lepszego źródła niż wołowina czy jajka nie znajdziesz. Ja piję WPC zaraz przed treningiem, żeby dostarczyć białka podczas ćwiczeń i zaraz po treningu, bo szkoda mi kasy na BCAA. [...]
Suplementacja w moim rozumieniu jest dostarczeniem organizmowi niezbędnych składników koniecznych dla osiągnięcia założonych celów. Jest uzupelnieniem diety. W okresie budowania masy najważniejszą zasadą jest dostarczenie organizmowi wystarczającej ilości energii do pracy, aby nie zużył on składników budulcowych jako żródła energetycznego(gainery, [...]
5miesiecy stażu to niewiele, masz duze mozliwosci wzrostu jeszcze. pamietaj ze po maksymalnie 12tygodniach regularnych treningow powinno się robić przerwę 1-2tyg aby organizm zregenerował się w pełni i wtórnie uwrażliwił na bodźce treningowe. jak sie cwiczy wcale bez przerw to predzej czy pozniej przychodzi stagnacja. jesli chcesz wziasc kreatyne [...]
[...] wykorzysta najpierw zasoby węglowe (glukoze z krwi a następnie glikogen) Zanim wątroba uruchomi rezerwy tego ostatniego cukru nasz organizm musi pozyskać szybko inne źródła anergii. I w tym momencie sięga po te najbardziej wydajne czyli białka. Tkanka tłuszczowa spalana jest w momencie kiedy organizm po 1sze jest pobudzony i nie musi [...]
[...] w dni z niższymi węglami również. IMO dla endo białka 2 g na kg masy ciała wystarczy. Brzoskwinie, ananasy w syropie, dżemy - zbyt dużo węglowodanów prostych. W zasadzie źródła weglowodanów, jak na redukcji(płatki owsiane, ryż brązowy; banany i takie tam, bardzo mało)W dni treningu siłowego, który masz po południu. Ryż biały, jeśli już to w [...]
W sniadaniu sobota i wtorek brak bialka, szynke sataraj sie jaknajczesciej zamieniac na mieso/ryby/jaja/twarog, tak samo sprawa ma sie z chlebem, zamieniaj go na lepszej jakosci zrodla ww zloznych ja ryz/kasze/makaron/ziemniaki. W diecie brakuje warzyw, dodwaj je do kazdego posilku, ogranicz je tylo w okolotreningowych. W "mini-lunchu" [...]
[...] - 41,5 Tunczyk w sosie wlasnym 349k b - 50; t - 17; ww - o Oliwa z oliwek 200k; b - 0; t - 0; ww - 0 Chleb razowy zastąp makaronem razowym. Ryżem brązowym. To dużo lepsze źródła węgli przed treningiem. Tuna - ok. Albo filet z kuraka/chude mieso/ryby. Oliwę bym wyrzucił - mi się kiepsko ćwiczy z tłuszczem przed treningiem. BTW: Oliwa ma 'ciut' [...]
[...] Przepis do zdobycia na forum. 2 posiłek - niech Ciebie tak żółtka nie przerażają :) Spokojnie możesz jeść całe jajka. Pieczywo chrupkie absolutnie odpada. Poszukaj innego źródła węglowodanów (jak pieczywo to razowe). Okołotreningowe - ok. Ostatni posiłek - wyrzuć wafle (to głównie węgle, a to wieczorem jest wykluczone). Daj trochę tłuszczu - [...]
[...] płatki zbożowe, kasze i pieczywo pełnoziarniste. Unikaj białego pieczywa, ziemniaków (w tym kopytek, knedli i pyzów). Jako źródło białka wybieraj: twarogi, jaja i ryby. Jako źródła tłuszczy wybieraj orzechy i pestki oraz oliwę z oliwek. Nie zapominaj o solidnej porcji warzyw. Co do odźywek, to jako uzupełnienie braków białka możesz spokojnie [...]
Mam takie torhce dziwne pytanie... Czy olej krokoszowy jest jadalny ?? Tak ciagle modyfikuje swoja diete, mialem do tej pory orzechy wloskie, ale ze i tak mma duzo bialka roslinnego to musze sie przezucic na jakis olej... Czy olej krokoszowy jest dobrym zrodlem WNKT (szczegolnie chodzi mi o proporcje n-3?)? Sa jeszcze jakies dobre zrodla WNKT, [...]